przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jabłka z miodem w cieście biszkoptowym

Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 10
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 6 jabłek (np. antonówki)
- 6 łyżeczek miodu
- kilka włoskich orzechów
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki
- 3 dag masła
- 3 łyżki tartej bułki

Opis przygotowania:
Umyte jabłka obrać, odciąć od strony szypułki mały krążek, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne i w powstałe otwory włożyć miód wymieszany z drobno posiekanymi orzechami (można też napełnić jabłka konfiturą z wiśni lub dżemem z czarnych porzeczek). Przykryć nadziane jabłka odciętymi wierzchołkami i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ubitą pianę i wymieszać z mąką. Rozłożyć ciasto na każdym jabłku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Podawać gorące lub lekko przestudzone.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4921 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin