|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Jajka w sosie curry z ryżem |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 4 osoby Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - jaja - 8 szt
- ryż - 20 dag
- groszek mrożony - 30 dag
- cebula - 1 średnia
- rosół (instant) - 1,5 szklanki
- mleko - 1 szklanki
- marchew - 5 średnich szt
- masło lub margaryna - 4 łyżki
- mąka - 4 płaskie łyżki
- curry - 1 łyżka
- biały pieprz
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- sól
|
Opis przygotowania: Ryż gotować ok 20 minut w osolonej wodzie.
Ugotować wszystkie jajka na twardo. Zalać zimną wodą, obrać, pokroić na połówki.
Obrać marchewki, opłukać, pokroić w plasterki.
W garnku zagotować 1, 5 szk rosołu. Wrzucić marchewki, dusić pod przykryciem 8 minut.
Po 5 minutach dodać groszek. osączyć warzywa na sitku, rosół zlać do drugiego naczynia.
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać tłuszcz w garnku, zeszklić cebulę. Wsypać mąkę i curry, zrobić zasmażkę. Wlać rosół i mleko. Zagotować, stale mieszając.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut.
Wrzucić warzywa i jajka do sosu curry, podgrzać.
Opłukać i osuszyć natkę pietruszki. Część odłożyć do dekoracji,
resztę posiekać i posypać ryż wyłożony na talerze.
Wyjąć jajka z sosu, położyć na ryżu, a sos podawać w osobnym naczyniu.
Danie udekorować natką pietruszki. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 7097 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|