| Sernik pod jogurtową pierzynką | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  ponad 2 godz.Porcji:  24Głosów: 1Ocena: 5.00
- szczypta soli
 - 4 jaja
 - 1 paczka cukru wanilinowego
 - 75 g masła
 - 275 g cukru
 - szczypta soli
 - 4 jaja
 - 1 paczka cukru wanilinowego
 - 750 g chudego twarogu
 - 1 paczka budyniu o smaku waniliowym (na 1/2 l mleka)
 - 12 łyżeczek żelatyny
 - 1 litr chudego jogurtu
 - skórka starta z 1 cytryny
 - cytryna i melisa do dekoracji
 - mąka do posypania stolnicy
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Masło pokrojone w kawałki, 75 g cukru, przesianą mąkę, sól oraz 2 łyżki zimnej wody zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować je na posypanym mąką blacie na koło o średnicy 26 cm.
 Spód tortownicy o średnicy 26 wyłożyć ciastem.
 Placek ponakłuwać widelcem.
 2 Jaja, 100 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć na puszysty krem. Dodać twaróg oraz budyń i wymieszać.
 Masę wyłożyć na kruche ciasto.
 Piec w temp. 175°C (termoobieg: 150°C) przez godzinę.
 Ostudzić placek w formie.
 Jogurt utrzeć ze 100 g cukru i skórką z cytryny.
 Żelatynę rozpuścić i wymieszać z 3 łyżkami jogurtu, a następnie połączyć z pozostałym kremem jogurtowym.
 Odstawić na 5-10 min do zastygnięcia.
 Gdy krem zacznie tężeć, wylać go na ciasto.
 Sernik wstawić na 4 godz. do lodówki.
 Wyjąć ciasto z lodówki. Udekorować plasterkami cytryny i cieniutkimi paseczkami skórki cytrynowej oraz listkami melisy.
 Do czasu podania sernik przechowywać w lodówce.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Uwagi:
Sernik zyska na aromacie, jeśli zamiast mąki i mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy serowej użyje się budyniu w proszku lub kaszy manny.
Owoce, które mają być dodane do sernika, należy najpierw obtoczyć w mące. Dzięki temu nie opadną na dno.
Sernik nie opadnie po upieczeniu, jeśli na mniej więcej 10 min po wyłączeniu pieca zostawi się go w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Aby zamrozić sernik, trzeba pokroić go na kawałki i każdą porcję zamrażać oddzielnie zapakowaną.
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 6510 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |