Sernik pod jogurtową pierzynką |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Porcji: 24 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - szczypta soli
- 4 jaja
- 1 paczka cukru wanilinowego
- 75 g masła
- 275 g cukru
- szczypta soli
- 4 jaja
- 1 paczka cukru wanilinowego
- 750 g chudego twarogu
- 1 paczka budyniu o smaku waniliowym (na 1/2 l mleka)
- 12 łyżeczek żelatyny
- 1 litr chudego jogurtu
- skórka starta z 1 cytryny
- cytryna i melisa do dekoracji
- mąka do posypania stolnicy
|
Opis przygotowania: Masło pokrojone w kawałki, 75 g cukru, przesianą mąkę, sól oraz 2 łyżki zimnej wody zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować je na posypanym mąką blacie na koło o średnicy 26 cm.
Spód tortownicy o średnicy 26 wyłożyć ciastem.
Placek ponakłuwać widelcem.
2 Jaja, 100 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć na puszysty krem. Dodać twaróg oraz budyń i wymieszać.
Masę wyłożyć na kruche ciasto.
Piec w temp. 175°C (termoobieg: 150°C) przez godzinę.
Ostudzić placek w formie.
Jogurt utrzeć ze 100 g cukru i skórką z cytryny.
Żelatynę rozpuścić i wymieszać z 3 łyżkami jogurtu, a następnie połączyć z pozostałym kremem jogurtowym.
Odstawić na 5-10 min do zastygnięcia.
Gdy krem zacznie tężeć, wylać go na ciasto.
Sernik wstawić na 4 godz. do lodówki.
Wyjąć ciasto z lodówki. Udekorować plasterkami cytryny i cieniutkimi paseczkami skórki cytrynowej oraz listkami melisy.
Do czasu podania sernik przechowywać w lodówce. |
|
Opis / Uwagi: Uwagi:
Sernik zyska na aromacie, jeśli zamiast mąki i mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy serowej użyje się budyniu w proszku lub kaszy manny.
Owoce, które mają być dodane do sernika, należy najpierw obtoczyć w mące. Dzięki temu nie opadną na dno.
Sernik nie opadnie po upieczeniu, jeśli na mniej więcej 10 min po wyłączeniu pieca zostawi się go w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Aby zamrozić sernik, trzeba pokroić go na kawałki i każdą porcję zamrażać oddzielnie zapakowaną. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5843 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |