| Ciasteczka orzeszki | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyCzas: ponad 2 godz.
 Porcji: 10
 Głosów: 2Ocena: 5.00
- 2 jajka
 - 10 dag cukru
 - 10 dag cukru pudru
 - 20 dag mąki
 - 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
 - 6 szczypt świeżo zmielonego pieprzu
 - 3 dag anyżku
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
 Dodać cukier puder, pieprz, i mąkę.
 Zagnieść.
 Przykryć ciasto serwetką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Na stolnicy oproszonej uformować z ciasta wałki o średnicy 1 cm.
 Za pomocą łyżeczki odcinać kawałki o długości 3 cm.
 Powinny one kształtem przypominać orzechy włoskie.
 Wyłożyć blachę papierem pergaminowym.
 Papier posypać anyżkiem i ułożyć na nim ciasteczka.
 Pozostawić je na noc w ciepłym miejscu (gdy w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, można je piec już po 4 godzinach).
 Piec 7 minut w temperaturze około 180 stopni.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 10201 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |