|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Ciasto biszkoptowe z masami ananasowymi |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  ponad 2 godz.Porcji:  30Głosów: 3Ocena: 3.67
Poncz:
 - woda przegotowana, letnia 200 ml
 - cukier 1,5 łyżki stołowej
 - kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki do kawy
 - aromat arakowy lub rumowy 5 kropli
 - rum lub wódka czysta 50 ml
 
 Dodatkowo:
 - galaretka ananasowa 2 szt
 - ananas w plastrach 1 puszka
 - żelatyna 1 łyżka stołowa czubata
 - woda do żelatyny 125 ml
 - śmietana "Śnieżka" 2 szt
 - herbatniki Petit beurre 90 g
 
 Polewa:
 - masło lub margaryna 1/4 kostki
 - cukier 4 łyżki
 - woda 100 ml
 - kakao ciemne 3-4 łyżki
 
 Biszkopt:
 - jajka duże 3 szt
 - cukier 5-6 łyżek
 - sól szczypta
 - olej 5-6 łyżek
 - mąka tortowa 5-6 łyżek
 - proszek do pieczenia 1 łyżeczka
 
 
 |  | Opis przygotowania: Biszkopt:
 Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, gdy już będą sztywne dodawać po 1 żółtku i bez przerwy miksować.
 Wlać olej i dalej miksować.
 Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
 Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
 Przelać ciasto do blaszki 25 x 30 cm i piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 30 minut.
 Ciasto wyjąć i ostudzić.
 Gdy ciasto jest już zimne przygotowujemy galaretki i piankę oraz poncz.
 Składniki ponczu mieszamy ze sobą, a na koniec wlewamy aromat rumowy i alkohol.
 Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
 Ananasy odcedzamy z zalewy 1/2 zawartości puszki drobno kroimy (sok zostawiamy (ok. 1 szklanki).
 Zimny biszkopt nasączamy 100 ml ponczu, a 25 ml pozostawiamy.
 Galaretki ananasowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, dokładnie mieszamy i zostawiamy do mocnego oziębienia.
 Gdy biszkopt już jest nasączony rozkładamy na nim pokrojone ananasy.
 Ze szklanki zalewy z ananasów i 2 śnieżek ubijamy piankę ananasową miksując składniki mikserem. Na koniec do ubitej pianki cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i jeszcze 3 minuty miksujemy.
 Krzepnącą piankę rozkładamy na ułożonych na biszkopcie pokrojonych ananasach i wstawiamy ciasto do lodówki aby lepiej zakrzepła pianka.
 Na zakrzepniętą niezbyt mocno piankę wylewamy tężejącą galaretkę, na którą układamy nasączone ponczem herbatniki.
 I znów wstawiamy do lodówki.
 W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.
 Wodę lub mleko nastawiamy w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy tłuszcz (masło lub margarynę i podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy cukier, najlepiej puder i ciemne kakao.
 Trzymamy na ogniu do dokładnego rozpuszczenia się składników.
 Lekko przestudzoną polewę nakładamy na ciasto, a na nią pozostałą zakrzepniętą i posiekaną na drobniutko galaretkę lub pozostałe ananasy w całości lub rozdrobnione.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Żeby sprawdzić, czy ma już odpowiednią krzepliwość, upuszczamy krople polewy na oziębiony talerzyk, jeśli się nie rozpływa, tzn, że jest już dobra, do polania nią ciasta.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 10677 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |