przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Cielęcina duszona z ziemniakami

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 4
Głosów: 8
Ocena: 4.50
Składniki:
- 750 g cielęciny
- pęczek włoszczyzny
- 75 g pieczarek
- 500 g ziemniaków
- sól
- 1 cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki oleju
- 1 l rosołu
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka rozmarynu

Opis przygotowania:
Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Włoszczyznę i cebulę pokroić, razem z rozmarynem dodać do mięsa i krótko podsmażyć. Mięso z warzywami podlać rosołem, dusić pod przykryciem, a kiedy będzie prawie miękkie pokroić na grube plastry. Sos rozprowadzić rosołem albo wodą, przetrzeć przez sito, doprawić koncentratem pomidorowym, dodać pokrojone pieczarki. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody i zagęścić sos. Do sosu włożyć plastry mięsa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki; gotować pod przykryciem do miękkości.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 16399 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


nigdy nie sol cielęciny i wołowiny
Dodał/a ~Kris dnia 2012-01-28 16:22:57

te mięsa można posolić dopiero na 5-10 minut przed końcem gotowania-duszenia-smarzenia tuż przed podaniem, inaczej najlepsze mięso zamienisz w twardą podeszwę











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin