przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kluski (knedle) bawarskie


Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Głosów: 6
Ocena: 4.50
Składniki:
- 5 czerstwych bułek (ważne by nie były to te "dmuchane" niczym francuska bagietka)
- 2-3 jajka
- ok. litra gorącego mleka
- mąka pszenna
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:
Kroimy na kostkę bułki i zalewamy gorącym mlekiem, czekamy aż ostygnie. Wbijamy jajka, dodajemy poszatkowaną pietruszkę, mąkę ( ja dosypuję tak na oko, by konsystencja ciasta była odpowiednia do uformowania kluski), sól i pieprz.
Uformowane kluseczki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy kilka minut.
Opis / Uwagi:
Są dość syte, więc dobrze komponują się z sosami o piwie nie wspominając :) Przepis pochodzi z Norymbergi.
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 11505 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a milovia






Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin