przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Naleśniki z kremem waniliowym

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 4 porcje
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki
- 30 g kakao
- 40 g masła
- 2 duże jajka
- 15 g cukru
- 1-2 łyżeczki rumu
- 250 ml mleka
- sól
- 20 g gorzkiej czekolady
- tłuszcz do smażenia

Krem waniliowy:
- 1/2 l mleka
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 30 g mąki
- szczypta soli

Sos malinowy:
- 300 g malin
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka malinowej nalewki
- 2-3 łyżki cukru

Opis przygotowania:
Przetnij wzdłuż laskę wanilii i wyjmij rdzeń. Dodaj do mleka rdzeń i laskę wanilii i zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę dodając małymi porcjami mąkę. Gotujące mleka wymieszaj z kremem z żółtek. Całość umieść w garnku, usuń laskę wanilii i na małym ogniu doprowadź do wrzenia, stale mieszając. Krem przetrzyj przez sito, ostudź i posyp cienko cukrem, by na powierzchni nie utworzył się kożuch. Maliny zagotuj z sokiem cytrynowym, nalewką i cukrem. Gotuj jeszcze przez chwilę, potem przetrzyj przetrzyj przez sito i ostudź. Wymieszaj mąkę i kakao. Rozpuść masło. Do mąki dodaj jajka, cukier, rum, mleko, szczyptę soli i masło. Całość wymieszaj, by powstało ciasto o płynnej konsystencji. Odstaw je na godzinę. Zetrzyj czekoladę na wiórki. W garnuszku rozpuść pozostałe masło i roztop czekoladę. Masę ostudź i wymieszaj z ciastem. Usmaż 8 cienkich naleśników, odstaw je do ciepłego piekarnika. Naleśniki zroluj, polej kremem waniliowym i sosem z malin. Możesz udekorować je świeżymi malinami.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  joannap13
Przepis czytano już 8779 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin