przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Deser z truskawkami

Poziom: trudny
Czas: 40 min.
Porcji: 12 porcji
Głosów: 8
Ocena: 2.63
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 10 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 400 ml gęstego, niekwaśnego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki żelatyny
- 40 dag truskawek

Opis przygotowania:
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzewać, aż się rozpuści, ostudzić. Truskawki dokładnie opłukać, osączyć, odszypułkować. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Jogurt połączyć z żelatyną, a potem dodawać go partiami do bitej śmietany i delikatnie mieszać. Spód tortownicy wyłożyć truskawkami (wcześniej można też położyć biszkopty), zalać połową masy, wystudzić. Przykryć drugą połową masy, ułożyć na niej resztę truskawek. Deser dobrze schłodzić.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  joannap13
Przepis czytano już 11108 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin