Deser Mariusza Sylburskiego - Tiramisu |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: - 500 g Mascarpone
- 8 żółtek
- 150 ml śmietany
- 325 g biszkoptów
- 50 ml mocnego Espresso
- 4 łyżki cukru
- 20 ml Brandy/Grappa
|
Opis przygotowania: Śmietanę z jedną łyżką cukru ubić. Żółtka z resztą cukru utrzeć na jednolitą kremową masę używając oczywiście 5-tego biegu. Następnie już na drugim biegu dodać Mascapone a na końcu delikatnie bitą śmietanę wtłaczając wolumy. W przygotowanej foremce wyłożyć biszkopty i nasączyć je Espresso wymieszanym z naszym Brandy. Następnie pokryć biszkopty częścią naszej wspaniałej masy i jeszcze raz przykryć biszkopcikami, które w następstwie będą również domagały się Espresso i Brandy. Gdy już to zrobimy nie pozostanie nam nic innego jak tylko wysmarować nasze wymagające biszkopciki jeszcze raz pozostałą częścią masy i wyczyścić miskę! Chcąc nadać naszemu ciastku urody i ubrać je w piękny płaszczyk należy posypać je od góry dużą ilością kakao i pozostawić w spokoju w lodówce minimum przez jedną godzinę, tak, aby uspokoiło się po przeżytych wrażeniach. |
|
Region: Kuchnia polska |
|
Przepis został dodany przez: joannap13 |
Przepis czytano już 6128 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |