|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Domowe wino musujące |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 3.67 Składniki: - 0.65 l wina białego wytrawnego
- 10 ml winiaku (albo soplicy, turówki, żubrówki)
- 50 - 60 ml syropu
- 6 - 8 g kwasku cytrynowego
- 5 - 6 g sody oczyszczonej
|
Opis przygotowania: Do wymytej i wysuszonej butelki szampanówki o poj. 0.75 l wlać 10 ml winiaku zmieszanego z syropem cukrowym, dopełnić sklarowanym winem białym wytrawnym o mocy ok. 12% obj. alkoholu, zostawiając wolną przestrzeń w całej szyjce (wysokości ok. 10 cm). Na koniec dodać mieszaninę złożoną z kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej (wodorowęglanu sodowego). Tak przygotowane butelki należy natychmiast korkować, zabezpieczyć korek drutem, po czym w pozycji leżącej umieścić je w chłodnym miejscu (najlepiej w chłodziarce). Po 7 dniach wino musujące nadaje się do picia, przy czym serwuje się je o temp. 4 - 8°C. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 9383 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|