|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Zupa czosnkowa  bd |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 4Ocena: 4.75
- 1 l wywaru warzywnego
 - 6-8 ząbków czosnku
 - 100 g sera topionego
 - 1 szklanka śmietany kremówki
 - natka pietruszki
 - grzanki
 - ser parmezan
 - pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się nie rozgotowała - z warzyw można później zrobić sałatkę. Bulion przecedzić i wrzucić do niego pokrojony na kawałki topiony ser (mnie najbardziej smakuje złoty ementaler). Gotować, aż się rozpuści.
 Czosnek wycisnąć przez praskę na gazę (kwadratowe opatrunki). Rogi połączyć ze sobą i obwiązać białą bawełnianą nicią. Z takiej sakiewki wycisnąć cały sok do zupy, po czym wrzucić ją na chwilę do wywaru, wyjąć i ponownie wycisnąć.
 Wywar doprawić pieprzem - solić nie trzeba, bo ser topiony jest wystarczająco słony. Na końcu dodać śmietanę, hartując ją odrobiną gorącego płynu. W celu uzyskania bardziej wykwintnej wersji stosować śmietankę tortową. Schłodzoną ubić na puszystą pianę i dodać do wywaru - zupa będzie wyglądać jak cappuccino
 Na talerzu posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki, która niweluje przykry zapach czosnku. Podawać z tartym parmezanem i grzankami usmażonymi na maśle. Grzanki można też ułożyć w żaroodpornych kokilkach, zalać zupą, posypać serem i zapiec w piekarniku.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  adam |  | Przepis czytano już 9826 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |