| Ciasto ucierane z jabłkami | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 16Ocena: 4.25
- 5 jaj
 - 25 dag cukru
 - 30 dag mąki
 - 1 margaryna
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 łyżki kakao
 - cynamon
 - 5 łyżek bułki tartej
 - 2 kg jabłek
 - 20 dag cukru pudru
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru (12,5dag), margaryną, dodając pod koniec 5 łyżek zimnej wody.
 Ubić białka z resztą cukru i podzielić na połowę. Do masy z żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jedną część białek i wyłożyć na przygotowaną brytfankę połowę tego ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć starte jabłka (lub jak kto woli mogą być usmażone), posypać z wierzchu cynamonem a na końcu resztą bułki tartej. Do pozostałej części ciasta dodać 2 część białek i kakao, wymieszać. Wyłożyć na jabłka.
 Piec ok 50min-1h w 180st C.
 Upieczone polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  anka1988 | 
	| Przepis czytano już 12543 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |