|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Wołowina w mleku kokosowym - kalio daging |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2-3 Głosów: 8 Ocena: 4.50 Składniki: - 30 dag wołowiny pieczeni, karczku, polędwicy
- 400 ml mleka kokosowego
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- przyprawy do sosu : goździki, anyż, cynamon
Składniki pasty:
- 1 czerwona cebula poszatkowana
- 1 biała cebula poszatkowana
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone
- 5 papryczek chili pokrojonych drobno
- 1 cm imbiru poszatkowany
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łodyga trawy cytrynowej poszatkowana
- 2 liście kafira rozdrobnione
- 1 łyżeczka galangalu
|
Opis przygotowania: Wszystkie składniki pasty zmiksować na jednolitą masę, dla ułatwienia podam że pozbawienie chili pestek znacznie złagodzi potrawę, a poszatkowanie imbiru, cebul i czosnku ułatwi miksowanie.
W średnim rondlu z grubym dnem ( nie przypalającym) rozgrzać olej , dodać 1 gwiazdę anyżu, 10 goździków, 3 cm kawałek laski cynamonu, zmiksowaną pastę, wymieszać całość i lekko przesmażyć , podgrzewanie uwolni cały aromat przypraw i składników pasty . Następnie dodać pokrojoną wołowinę , dokładnie wymieszać z przyprawami , smażyć całość ok. 2-3 minuty, aż nasza pasta dobrze pokryje mięso. Uzupełnić potrawę liściem kafira i wtedy wlać mleko kokosowe. Wymieszać , dalej gotując aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje pokrywając kawałki mięsa.
Serwujemy gorące z ryżem lub makaronem, wskazana soczysta sałatka gdyż danie jest pikantne. Smacznego. |
|
Opis / Uwagi: można zmniejszyć ilość papryczek chili aby złagodzić pikantność potrawy,
WSZYSTKIE SKŁADNIKI SA DOSTĘPNE W SUPERMARKETACH
DANIE POCHODZI Z INDONEZJI LECZ JEST SPOTYKANE W CAŁEJ AZJI POŁUDNIOWO WSCHODNIEJ |
| Region: Kuchnia tajska | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 14250 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|