przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Modro kapusta

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 4-6
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- ok 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1-2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- ocet winny
- sól, pieprz, szczypta cukru

Opis przygotowania:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wykrawamy głąb, a resztę szatkujemy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kapustę zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy listki laurowe, i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem. Kiedy kapusta zmięknie, odcedzamy ją. Dodajemy przesmażony boczek z cebulką. Dalej podgrzewamy i doprawiamy octem, solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
Opis / Uwagi:
Przepis kuchni śląskiej. Moja mama zawsze zostawiała odrobinę wody z ugotowanej kapusty i w niej rozgniatała ugotowany kartofel - wygodnie, bo przy jedzeniu nie spada z widelca :)
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 5261 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin