| Modro kapusta | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyCzas: 30 min.
 Porcji: 4-6
 Głosów: 1Ocena: 5.00
- 1 mała główka czerwonej kapusty
 - ok 100 g wędzonego boczku
 - 1 cebula
 - 1-2 listki laurowe
 - 3-4 ziarenka ziela angielskiego
 - ocet winny
 - sól, pieprz, szczypta cukru
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wykrawamy głąb, a resztę szatkujemy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kapustę zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy listki laurowe, i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem. Kiedy kapusta zmięknie, odcedzamy ją. Dodajemy przesmażony boczek z cebulką. Dalej podgrzewamy i doprawiamy octem, solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Przepis kuchni śląskiej.
Moja mama zawsze zostawiała odrobinę wody z ugotowanej kapusty i w niej rozgniatała ugotowany kartofel - wygodnie, bo przy jedzeniu nie spada z widelca :)
 | 
		|  | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  milovia | 
	| Przepis czytano już 5976 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |