Risotto |
|
Poziom: łatwy Czas: 15 min. Porcji: 4-6 Głosów: 2 Ocena: 3.50 Składniki: - 50 dag ryżu
- 50 dag zielonego groszku
- 2 cebule
- 1 szk. białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- 1 1/2 łyżeczki jarzynki
- 1/2 szklanki wywaru np drobiowego
|
Opis przygotowania: Cebule siekam. Rozgrzewam olej i dodaję cebule. Gdy się zeszkli dodaję wino. Cebule duszę tak długo, aż wino niemal cale wyparuje. Następnie dodaję ryż, podsmażam aż się zeszkli ale nie przyrumieni. Dodaję groszek oraz jarzynkę i zalewam 2 i 1/2 szklankami wrzątku plus 1/2 szklanki wywaru drobiowego tak by płyn przykrył ryż. Po 15 minutach gotowania na małym ogniu risotto jest gotowe. |
|
Region: Kuchnia włoska |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: agnieszkakarlik |
Przepis czytano już 8070 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |