Pory zapiekane pod beszamelem |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 60 min. Porcji: 3-4 Głosów: 5 Ocena: 3.40 Składniki: - 2 kg porów
- 1 łyżka masła
- 25 dag sera najlepiej emenetaler
- do przygotowania formy - 1 łyżka masła
- 3 łyżki bułki tartej
- sos beszamelowy
- 5 dag masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- jarzynka
- pieprz
- gałka muszkatołowa
|
Opis przygotowania: Zielone liście porów odcinam. Białe kroję na kawałki grubości 5 cm, potem blanszuję je 5 minut. Odsączam pory, następnie na maśle obsmażam pory, aby całkowicie pozbawić je wilgotności.
Robienie sosu:
rozgrzewam masło, dodaję mąkę, robię białą zasmażkę.
Następnie wlewam zimne mleko, mieszam i rozprowadzam zasmażkę w tym mleku - nie może być grudek. Przyprawiam gałką, pieprzem. Gotuję aż do konsystencji kremu.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem i opruszam bułką. Na dno wlewam 3 łyżki beszamelu, posypuje 3-4 łyżkami startego żółtego sera i wkładam pory. Polewam je pozostałym sosem i posypuje resztą sera.
Pory zapiekam 30 minut w temp. 180 stopni C. |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: agnieszkakarlik |
Przepis czytano już 14308 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |