Placek drożdżowy z budyniem |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 3.00 Składniki: Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 1/2 szkl mleka
- 4 łyżki cukru
- 8 dag margaryny
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
Posypka:
- 20 dag mąki
- 5 łyżek cukru
- 12,5 dag margaryny
Budyń:
- 1 l mleka
- 1,5 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki tortowej
|
Opis przygotowania: 1.Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i włożyć do blachy i nakłuć je widelcem.
2. Sporządzić krem budyniowy (lub wg uznania można ugotować 3 budynie śmietankowe)
Odlać szklankę mleka (resztę mleka zagotować) i dodać do niego: 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować, przestudzić.
Wylać do blachy.
3. Sporządzić posypkę: Podane składniki wyrobić.
4. Pozostałe ciasto (2/3) rozwałkować i wyłożyć na budyń. Wysypać na to pokruszoną posypkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 |
Przepis czytano już 9152 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |