| Placek drożdżowy z budyniem | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 6Ocena: 3.00
Ciasto:
 - 1/2 kg mąki
 - 5 dag drożdży
 - 1/2 szkl mleka
 - 4 łyżki cukru
 - 8 dag margaryny
 - 1 jajko + 1 żółtko
 - szczypta soli
 
 Posypka:
 - 20 dag mąki
 - 5 łyżek cukru
 - 12,5 dag margaryny
 
 Budyń:
 - 1 l mleka
 - 1,5 szkl. cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 4 łyżki mąki tortowej
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 1.Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i włożyć do blachy i nakłuć je widelcem.
 2. Sporządzić krem budyniowy (lub wg uznania można ugotować 3 budynie śmietankowe)
 Odlać szklankę mleka (resztę mleka zagotować) i dodać do niego: 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować, przestudzić.
 Wylać do blachy.
 3. Sporządzić posypkę: Podane składniki wyrobić.
 4. Pozostałe ciasto (2/3) rozwałkować i wyłożyć na budyń. Wysypać na to pokruszoną posypkę.
 Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  anka1988 | 
	| Przepis czytano już 9855 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |