Zakwas na żurek po "staropolsku" |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 400g mąki żytniej żurkowej
- woda przegotowana, gorąca
- kromka chleba razowego lub ciemnego
- ogryzek z jabłka
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ziarna jałowca
|
Opis przygotowania: Do grubego naczynia wsyp mąkę i dolewaj gorącą wodę tak aby powstała zawiesina ale nie za gęsta, poczekaj ok. 20 min, dodaj pokrojony w płatki czosnek, ogryzek, ziele angielskie, ziarna jałowca, liść laurowy, na koniec połóż kromkę chleba i przykryj wierzch gaza odłóż naczynie w jasne miejsce na około 5-7 dni codziennie przemieszać. |
|
|
Przepis został dodany przez: sebaxavi |
Przepis czytano już 4717 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |