Kluski z rodzynkami |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 4 osoby Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 75 g rodzynek
- 2 łyżki stołowe rumu
- 3 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1/8 litra mleka
- 100 g masła
- 400 g mąki
- 500 g jabłek
- łyżka stołowa cynamonu
|
Opis przygotowania: Rodzynki namoczyć w rumie. Jajka, sól, 15 g cukru rozmącić. Do masy jajecznej dodać mleko i 20g stopionego i ostudzonego masła. Zetrzeć jabłka na tarce i zmieszać je z namoczonymi rodzynkami i mąką. Wszystkie składniki finalnie połączyć. Resztę masła zrumienić w rondelku. Resztę cukru połączyć z cynamonem.
Z ciasta formować kluski i gotować w lekko osolonej wodzie ( tak jak kluski śląskie). Po wyjęciu z wody podawać polane masłem i posypane cukrem z cynamonem. |
|
Opis / Uwagi: Przepis pochodzi ze starej niemieckojęzycznej gazety - z tekstu wywnioskowałam, że danie znajduje się w menu południowego Tyrolu. Oryginalna nazwa Rosinen- Knödel |
|
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 6150 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |