przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Cytrynowiec


Poziom: średni
Głosów: 5
Ocena: 4.80
Składniki:
- biszkopt z 4 jaj
- 2 budynie cytrynowe
- 0,5 litra wody
- sok z cytryny
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 łyżki cukru
- 1 kostkę margaryny - 25 dag
- 0,5 litra kremówki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklance wody
- herbatniki

Opis przygotowania:
Wodę zagotować z cukrem i sokiem, wlać rozrobione budynie i ugotować. Zestawić z ognia i wsypać galaretkę i dodrze wymieszać. Gdy masa wystygnie utrzeć z margaryną.
0,5 litra kremówki ubić z 4 łyżkami cukru i wlać (2 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklance wody) letnią żelatynę.
Na biszkopt wykładamy krem potem śmietanę a na wierzch układamy herbatniki (3-4 paczki) i polewamy sokiem z cytryny by trochę zmiękły i lukrujemy lukrem zrobionym na soku z cytryny. Można posypać skórką kandyzowaną pomarańczową lub cytrynową.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 5746 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


cytrynowiecv
Dodał/a ~monia dnia 2010-07-11 23:49:57

super











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin