przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Polędwica Wellington

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1.5 kg środkowej polędwicy wołowej
- 30 dkg miękkiego pasztetu z wątróbek drobiowych
- 40 dkg kapeluszy borowików(mogą być pieczarki)
- 50 dkg ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa i masło do smażenia
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
Umytą, osuszoną polędwicę oczyścić z błon, obwiązać białym sznurkiem, żeby zachowała równy kształt podczas smażenia, obrumienić ze wszystkich stron na gorącej oliwie i położyć na folii aluminiowej. Ostygniętą polędwicę ściśle zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut. Posiekane pieczarki przesmażyć, aż sok odparuje, dodać posiekaną cebulę, 2 łyżki masła, chwilę razem smażyć, przestudzić, dodać rozdrobniony pasztet, natkę sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać. Na rozmrożonym i cienko rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego rozsmarować połowę zimnego farszu pieczarkowego, zostawiając po bokach ciasto bez nadzienia (okoł 10 cm), położyć polędwicę bez sznurka i folii i przykryć ją pozostałym farszem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, zawinąć mięso ciastem, odkroić nadmiar ciasta (zostanie użyte do dekoracji). W cieście zrobić 3 niewielkie otwory, przez które będzie uchodziła para. Ułożyć na blasze spojeniami do dołu, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, udekorować paseczkami ciasta i posmarować resztą jajka. Piec przez 10 minut w temp. 200 stopni C, a następnie 30 minut w temp.180 stopni C. Upieczoną polędwicę zostawić 10 minut w wyłączonym piekarniku. Smacznego!
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 7421 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin