Fala dunaju | 
	 | 
		Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: Ciasto: 
- 1 kostka masła roślinnego 
- 6 jaj 
- 2 szklanki mąki 
- 1 szklanka cukru pudru 
- 1 cukier waniliowy 
- olejek rumowy 
- 2 łyżki kakao 
- 2 łyżki wody 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- owoce świeże lub z kompotu 
 
Krem: 
- 1 margaryna 
- 1/2 litra mleka 
- 1/2 szklanki cukru 
- 1 cukier waniliowy 
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
- 2 łyżki mąki pszennej 
 
Polewa: 
- 1/2 margaryny 
- 1 szklanka cukru pudru 
- 2 łyżki kakao 
- 2 łyżki wody
 
  | 
	Opis przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części.  
 
Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i wodę. Utrzeć. Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć owoce. Piec 45 minut.  
Przepis na krem: Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.  
Przepis na polewę: Wszystkie składniki rozpuścić w garnku. Ostudzić.  
Przekładanie ciasta: Ciasto - krem - polewa. | 
	 | 
		 | 
	| Przepis został dodany przez:  mlynek | 
	| Przepis czytano już 5984 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |