Szarlotka Tuti Fruti. |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 4.67 Składniki: - 5 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- margarynę
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1,5 kg jabłek
- szczypta cynamonu
- galaretka cytrynowa lub agrestowa
|
Opis przygotowania: Jabłka należy obrać pokroić i zesmażyć na patelni. Do gorących wsypać galaretkę i wymieszać. Jak okaże się ze jest trochę za kwaśne można trochę posłodzić.
Ciasto:
Z maki, 1/2 szklanki cukru, żółtek i margaryny. Zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 3 części. Dwie z nich zamrozić.
Ubić białka z dodatkiem reszty cukru i mąki ziemniaczanej.
Nie zamrożonym ciastem wyłożyć blachę, widelcem porobić nakłucia. Na to wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Zetrzeć na tarce 1 część zamrożonego ciasta i na nią położyć pianę z białek i zetrzeć 2 część ciasta.
Pieczemy w Temp. 180 stopni ok 40 minut. |
|
Opis / Uwagi: Polecam to ciasto bo jest bardzo dobre i znika w mig |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 6125 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |