Sernik z czereśniami |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 4.25 Składniki: CIASTO UCIERANE:
- 100g masła
- 125g cukru(ok.0,5szkl.)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajaka
- 150g mąki
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WIERZCH
- 0,5kg czereśni
- 4 jajka
- 150g masła
- 150g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 750g chudego twarogu
- 100g mąki ziemniaczanej
|
Opis przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzany do 180 stopni. Formę smarujemy masłem. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając wbijamy po jajku i dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Formę wypełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 min.
2. Czereśnie drylujemy. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy twaróg, następnie mąkę ziemniaczaną, pianę z białek i obtoczone w mące czereśnie.
3. Ciasto smarujemy masą twarogową i pieczemy 50 min. Po upieczeniu trzymamy w wyłączonym piekarniku 10 min. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 7079 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |