przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sernik z czereśniami


Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 4.25
Składniki:
CIASTO UCIERANE:
- 100g masła
- 125g cukru(ok.0,5szkl.)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajaka
- 150g mąki
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WIERZCH
- 0,5kg czereśni
- 4 jajka
- 150g masła
- 150g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 750g chudego twarogu
- 100g mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzany do 180 stopni. Formę smarujemy masłem. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając wbijamy po jajku i dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Formę wypełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 min.
2. Czereśnie drylujemy. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy twaróg, następnie mąkę ziemniaczaną, pianę z białek i obtoczone w mące czereśnie.
3. Ciasto smarujemy masą twarogową i pieczemy 50 min. Po upieczeniu trzymamy w wyłączonym piekarniku 10 min.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 7079 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin