przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ptyś


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem ptysiowy:
- ½ kg białego mielonego sera
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 galaretki jeżynowe
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżka
- 1 szklanka mleka

Ponadto:
- 3 opakowani herbatników (3x10 dag)
- kolorowe cukierki

Polewa czekoladowa:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 6 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 30%

Opis przygotowania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut.
Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki.
Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami...
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 6140 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin