Ptyś |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem ptysiowy:
- ½ kg białego mielonego sera
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 galaretki jeżynowe
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżka
- 1 szklanka mleka
Ponadto:
- 3 opakowani herbatników (3x10 dag)
- kolorowe cukierki
Polewa czekoladowa:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 6 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 30%
|
Opis przygotowania: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut.
Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki.
Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami... |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 6140 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |