Zupa szczawiowa |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 50 min. Porcji: 4 Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - szczaw świeży, mrożony lub z przetworu
- marchew
- pietruszka
- listek laurowy
- ziele angielskie
- śmietana
- jajko
- mąka (jeśli ktoś zaprawia zupy mąką 1łyżka mąki na 2 l wywaru)
- kostka bulionowa lub mięso na wywar (drobiowe,wieprzowe)
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Szczaw płuczemy i kroimy listki i łodyżki na drobne paski.
Gotujemy warzywa z mięsem.
Do ugotowanego wywaru dodajemy szczaw gotujemy około 5min.
Zaciągamy mąką (żeby nie było grudek mąkę wsypuję do słoiczka np: od dżemu wlewam wodę zakręcam i dobrze roztrzepuje).
Na koniec wlewamy śmietanę (roztrzepujemy w słoiczku tylko z gorącą zupą).
Dodajemy ugotowane jajko.
Podajemy z:makaronem, ziemniakami lub grzankami. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: klaudyna |
Przepis czytano już 9340 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |