| Placek drożdżowy z owocami | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 0Ocena: 0.00
- 1/2 kg mąki pszennej
 - 5 dag drożdży
 - 1/2 szkl mleka
 - 8 dag cukru
 - 8 dag margaryny
 - 1 jajo + 1 żółtko
 - szczypta soli
 - owoce wg uznania (jabłka, rabarbar, truskawki itp)
 Posypka:
 - 20 dag mąki pszennej
 - 10 dag cukru
 - 12,5 dag margaryny
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 1. Drożdże rozkruszyć w 1/2 szkl letniego mleka dodając 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnuszka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, a następnie jeszcze raz przerobić. Trochę ciasta odłożyć (aby rozwałkować na górę) a pozostałą część rozwałkować i wyłożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem (koniecznie nakłuć widelcem!!). Na to ułożyć owoce (ja pokroiłam rabarbar i jabłka w małą kostkę). Przykryć rozwałkowanym ciastem (tą mniejszą częścią).
 2. Przygotować posypkę:  podane składniki razem wyrobić. Taką kruszonką posypać ciasto.
 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 45 - 50min.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  anka1988 | 
	| Przepis czytano już 7843 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |