Sałatka z kurczaka po meksykańsku |
|
Poziom: łatwy Czas: 15 min. Porcji: Duża Pierś 2 osoby Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - piersi z kurczaka (1 lub 2 w zależności od ilości osób)
- chipsy meksykańskie hiszpańskie Tortilla dostępne w każdym dużym markecie. Mogą być smakowe
- suche chilli
- sałata lodowa
- pomidory koktajlowe
- majonez
- wódka
- papryka słodka i ostra
- awokado
- olej
- sól
- pieprz
- mąka
|
Opis przygotowania: Od początku:)
1. Piersi myjemy i kroimy w paski o grubości 2-3cm, solimy, pieprzymy.
2. Panierka: Chipsy Tortilla miksujemy w mikserze na drobne ziarenka, rozbijamy 2 jajka, mieszamy dodajemy troszkę mielonej papryki, mąkę.
3. Pokrojone piersi obtaczamy w męce, potem w jajku na końcu w pokruszonych chipsach.
4. Nagrzewamy frytkownice do 180 stopni.
5. Następnie myjemy liście sałaty i osuszamy.
6. Przygotowujemy sos do sałatki: majonez mieszamy z suchym chilli, troszeczkę wódki i pieprzu.
7. Pomidorki kroimy na połówki, obrane awokado kroimy w kostkę.
8. Gdy olej jest już nagrzany wrzucamy do frytkownicy na 2-3 minuty. Gdy widzimy że kurczak nabiera złotego koloru wyjmujemy (jeżeli kurczak w środku jest jeszcze surowy wykładamy go na blaszce z folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 5 minut. Kurczak powinien być gotowy.
9. Sałatę w misce mieszamy z pomidorami i dresingiem.
10. Wykładamy na głęboki talerz, rzucamy na górę kawałeczki awokado i układamy kawałki kurczaka 3 lub 4 na porcje, na górę kurczaka możemy położyć łyżkę dresingu który używaliśmy do sałatki.
11. Gotowe idealne danie na gorące dni. Smacznego |
|
Opis / Uwagi: Uwaga:). Jeśli ktoś nie posiada frytkownicy po prostu nagrzewa olej w garnku i wkłada kawałki kurczaka pojedynczo i gdy tylko złapie złoty kolor wyjmujemy i wkładamy do piekarnika tak jak wyżej opisane. Uwaga olej szybko się nagrzewa i osiąga bardzo duża temperaturę wiec kurczak w panierce potrzebuje dosłownie 10 sekund. Czekam na Opinie:) |
|
Region: Kuchnia meksykańska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: kubas |
Przepis czytano już 6573 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |