|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sok z pigwy |
|
Poziom: średni Głosów: 34 Ocena: 3.81 Składniki: 2 kg pigwy,
2 kg cukru.
|
Opis przygotowania: Owoce należy umyć, a następnie ostrym nożykiem podzielić na ćwiartki i "wydłubać" pestki. Jest z tym sporo roboty, bo owoce są twarde, ale naprawdę się opłaca. Wyczyszczone ćwiartki wrzucić do litrowych słoików wypełniając je do połowy (ew. do 3/4 wysokości maksymalnie). Zasypać cukrem w proporcji 1:1 wagowo. Powinien wyjść pełny słoik. Nakryć lnianą ściereczką lub gazą i postawić na parapecie na słońcu, ale nie za ostrym. Po kilku dniach mamy pyszny sok. Ilość pigwy jest dowolna. Im więcej tym lepiej, bo bedzie więcej słoików z sokiem.
Gotowy sok zlewamy do innych słoików o wielkości takiej, jak komu odpowiada i zależnej od tego jak często bedzie używany. Sok smakuje wyśmienicie w połączeniu z herbatą. |
|
|
Przepis czytano już 36062 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 4) |
Wasze komentarze
cd pigwy Dodał/a ~gaga dnia 2010-10-18 14:57:00
A owocu nie wyrzucaj!!! Tylko zrób dżem,konfiture. Dodaj trochę wody,i gotuj aż zmięknie,możesz np. durszlakiem podusic.Dodaj cukru żelującego i takie gorące przełóż do słoików. Zamknij i odwróć do ostygnięcia. Rewelacja,robie tak co roku!
| pigwa Dodał/a ~kostek dnia 2009-10-12 14:56:20
dlaczego po otwarciu słoika okazało się że sok sfermentował.
| cd. sposobu... Dodał/a ~Giina_ dnia 2009-10-01 15:26:45
Nie wspomniałam o celowości przemrożenia pigwy- powoduje to zmięknięcie owoców. W tym roku nie mam już odcisków po krojeniu pigwy.
| sposób na pigwę Dodał/a ~Giina_ dnia 2009-10-01 15:23:04
Moja siostra Basia zdradziła mi rewelacyjny sposób na pigwę.Po zebraniu dojrzałej pigwy owoce umyć, osuszyć a następnie przemrozić przez np. noc. Po rozmrożeniu- które absolutnie nie szkodzi owocom, kroić, wybierać gniazda nasienne i dalej postępować w/g przepisu.
|
|
|
|