Nietypowe tiramisu |
|
Poziom: łatwy Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Nadzienie kremowe:
- 1 szklanka twarożku mascarpone (240 g)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (240 g)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
Syrop:
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 1 łyżka cukru
- 90 g biszkoptów (12 lub 24 sztuki zależnie od wielkości)
- 1 łyżeczka niesłodzonego kakao w proszku
|
Opis przygotowania: Przygotowanie nadzienia
Ostrożnie wymieszać na gładką masę: twarożek mascarpone, kwaśną śmietaną, cukier i wanilię.
Przygotowanie syropu
W osobnej miseczce połączyć kawę, rum i cukier
Przygotowanie
Biszkopty ułożyć na dnie szklanego naczynia odpowiedniej wielkości, aby wszystkie się zmieściły w pojedynczej warstwie. Zalać syropem. Jedną czwartą nadzienia przełożyć do miski o pojemności 4 szklanek. Przykryć jedną trzecią biszkoptów i lekko przycisnąć do nadzienia. Przełożyć jedną czwartą nadzienia i przykryć kolejną porcją biszkoptów. Powtórzyć czynności. Przełożyć jedną czwartą kremu i pozostałymi biszkoptami. Wierzch posmarować resztą nadzienia. Wyrównać powierzchnię i posypać kakao w proszku. Przykryć i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem rozłożyć na cztery talerze dużą łyżką tak, aby powstały wielowarstwowe porcje. |
|
Region: Kuchnia włoska |
|
Przepis został dodany przez: macho |
Przepis czytano już 5011 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |