Spaghetti z oliwą i dodatkami |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - makaron spaghetti
- 2 pomidory
- ok 15 czarnych oliwek
- 1 cebula
- 5-7 zielonych papryczek chilli ze słoika
- 3/4-1 główki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- świeża bazylia
|
Opis przygotowania: pomidory, cebulę, czosnek pokroić w drobną kostkę, papryczki, oliwki w talarki.
Na oliwie podsmażyć cebulę z oliwkami dopóki cebula nie zmięknie. Oliwa musi nabrać lekko brudny kolor od oliwek. Dodać pomidory i smażyć dopóki nie będą miękkie. Następnie dodać czosnek i papryczki i zostawić na ogniu przez ok 5 minut.
Ugotować makaron, przelać zimną wodą dopóki nie będzie całkiem chłodny.
Podsmażyć na patelni pod przykryciem razem z sosem dopóki nie będzie gorący.
Obowiązkowo na talerzu dodać świeżej bazylii. |
|
Opis / Uwagi: Jeśli całość po podsmażeniu na patelni będzie "sucha" należy dodać jeszcze oliwy.
za mocno podsmażone papryczki robią się twarde i gorzkie, czosnek lepiej smakuje posiekany niż wciśnięty.
Ze względu na to, że całość opiera się na makaronie i oliwie radzę kupić dobry (zazwyczaj drogi) makaron.
Olej zupełnie nie nadaje się jako zamiennik oliwy.
wszystkie składniki można dodawać w ilości zgodnej z własnymi upodobaniami, mi najbardziej smakuje w proporcjach jak wyżej. |
|
Region: Kuchnia włoska |
|
Przepis został dodany przez: megara |
Przepis czytano już 5625 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |