przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sernik typu wiedeńskiego

Poziom: trudny
Czas: 40 min.
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- ser biały twarogowy półtłusty 1,3 kg
- 12 jajek
- 300 g masła
- 350 g cukru pudru
- 120 g mąki poznańskiej
- 250 ml kremówki 36%
- szczypta soli
- cukier waniliowy prawdziwy lub środek z 1 laski wanilii
- olejek śmietankowy
- 1 cytryna

Ciasto kruche
- 150 g mąki
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- cukier waniliowy z wanilią

Opis przygotowania:
Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto kruche i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
Wałkujemy ciasto na podobieństwo spodu naszego sernika. Powierzchnię ciasta kłujemy widelcem by zapobiec nadmiernemu wybrzuszaniu się w czasie pieczenia. Pieczemy w 180 C, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Studzimy. Grubość ciasta to około 1-2 milimetrów. Forma okrągła o średnicy 27 cm, boki wyłożone papierem do pieczenia z tzw. rantem, około 2 cm.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wraz z masłem i połową cukru ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po kawałku ser i skórkę otartą z 1 cytryny. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (nóż stalowy). Dodajemy przesianą mąkę, aromat śmietankowy. Ciasto serowe wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego z zamontowanym nożem stalowym do rozdrabniania. Masę po wstępnym wymieszaniu i rozdrobnieniu rozdzielamy na dwie części. Każdą z części ucieramy na gładko i przenosimy do dużej misy. Białka ubijamy z resztą cukru pudru. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Białka i śmietanę dodajemy w 2 etapach, mieszamy delikatnie kreśląc ósemki. Ciasto wylewamy do formy bezpośrednio na kruchy spód. Pieczemy w temperaturze 190 oC przez 75 minut. Przestygnięte ciasto wyciągamy z piekarnika. Sernik gotowy jest do krojenia po 24 godzinach od zakończenia pieczenia. Wierzch sernika pudrujemy, lukrujemy lub oblewamy polewą czekoladową posypaną prażonymi płatkami migdałowymi.
Uwaga: Gorący upieczony sernik ma konsystencję budyniu.
Opis / Uwagi:
foto wkrótce ...
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  adrianbogacki
Przepis czytano już 5027 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin