|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gratin dauphinois |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 duże ziemniaki około 1 kg
- Czosnek
- Tymianek
- Liście laurowe
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- pieprz czarny
- 750 ml śmietany kremówki 36%
- Opcja: dodatek startego żółtego sera, ostrego, dobrze topliwego
|
Opis przygotowania: Kremówkę doprawić pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, liśćmi laurowymi, gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Przecedzić.
Ziemniaki pokroić w cienkie talarki. Wyłożyć nimi naczynie, dobrze wysmarowane masłem. Doprawiając pieprzem, solą, tymiankiem i zalewając sosem z kremówki przesypując serem (opcja).Postępujemy tak z każdą warstwą ziemniaków, warstw nie może być więcej jak 5. Piec w 200oC prze około 45 minut, bez termoobiegu. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: adrianbogacki | Przepis czytano już 4463 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|