|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Konfitura z agrestu |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1,5 kg agrestu (mało dojrzałego)
- 16 - 20 sztuk liści z drzewa wiśniowego
- 500 ml wody
- 1,5 kg cukru
|
Opis przygotowania: Agrest wypłukać, przebrać, odciąć nożyczkami szypułki, naciąć każdy owoc z boku i usunąć pestki. Liście umyć, kilka liści zostawić, a resztę wrzucić do rondla, zalać wodą i gotować. Gdy woda będzie się gotowała, zalać płynem owoce agrestu, a po ostudzeniu schować do lodówki na 10 - 12 h. Następnie odcedzić agrest i liście, a płyn przelać do dużego rondla lub na patelnię, w której trzeba smażyć konfiturę, dodać cukier. Podgrzać, a gdy cukier się rozpuści wrzucić agrest. Smażyć na małym ogniu przez mniej więcej 15 - 20 min. od czasu do czasu mieszając, przed końcem smażenia dodać pozostawione wcześniej liście wiśniowe. Przełożyć gotową konfiturę do wyparzonych słoików i od razu zakręcić. |
|
|
Przepis czytano już 5624 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|