przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gołąbki z kaszy manny (mój przepis)

Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 6 osób
Głosów: 37
Ocena: 4.94
Składniki:
- 2-2,5 kg kapusty białej
- 1 kg mięsa mielonego
- 3 duże cebule
- 4 szklanki kaszy manny
- 4 rosołki drobiowe Winiary
- 3 jajka
- 2 koncentraty pomidorowe (jeśli Pudliszki to 1-1,5)
- 25 ml przyprawa do zup Winiary
- Vegeta
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia

Opis przygotowania:
Kapustę i cebulę w miarę możliwości drobno szatkujemy, dajemy do miski i przesypujemy Vegetą. Mieszamy i pozostawiamy ok.10min., później gnieciemy mocno tak by puściła sok i zmiękła. (odcedzamy sok). Dodajemy jajka magi i mięso, mieszamy i dodajemy kaszę manną (surową) i pieprz. Mieszamy i jeszcze przyprawiamy do smaku. Formujemy wałeczki (8-10cm), obtaczamy w mące i smażymy na ciemniejszy niż złoty kolor. Układamy do garnka luźno. Na końcu tłuszcz z mąką z patelni wlewamy do garnka z gołąbkami i dodajemy rosołki oraz koncentraty pomidorowe całość uzupełniamy wodą tak aby gołąbki były zakryte 1cm ponad. Gotujemy 40min na lekkim ogniu.
Opis / Uwagi:
Jeśli masa przed formowaniem jest zbyt luźna to dodajemy kaszy. Jeśli ktoś chce może dodać pieczarki. Ja lubię jeść je zaraz po usmażeniu polecam!!!
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  zyry69
Przepis czytano już 10052 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


gołąbki
Dodał/a ~syladance dnia 2011-01-18 11:03:33

ja uwielbiam wersję smażoną , a sosik robie osobno:). Robie dwie wersje sosu. Albo pomidorowy, albo pieczarkowy. Zależne od humoru, chociaz ostatnio zrobiłam serowy z ziołami i też było pycha:) tylko wtedy musi na talerzy być coś kwaskowego, no kapustka kiszona, albo grzybki lub korniszonki:)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin