Pierożki łososiowe |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: Zależna od grubości Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Pasta do pierożków łososiowych:
- 2 paczki łososia w plastrach
- 4 jajka
- majonez do połączenia
Ciasto:
- 15 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżki stopionego masła lub oliwy
- 150 ml letniej wody
- 1 białko
|
Opis przygotowania: ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Zrobić zagłębienie w środku, wlać w nie tłuszcz oraz wodę. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę. Z białka ubić sztywną pianę. Domieszać ją delikatnie do ciasta tuż przed jego użyciem.
Pasta:
Wszystko pokroić w kosteczkę i połączyć majonezem.
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować cienko i z małej miseczki, czy dużego kubka zrobić koła. Potem normalnie sklejać uprzednio nakładając łyżkę pasty. Pierożki smażyć w głębokim tłuszczu, aż zbrązowieją. |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: irracjonalny |
Przepis czytano już 4680 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |