przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Konfitury z rajskich jabłuszek

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 kg czerwonych, prawie dojrzałych rajskich jabłuszek
- 4 i 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki wody

Opis przygotowania:
Jabłuszka umyć, osuszyć, w kilku miejscach głęboko nakłuć drewnianą wykałaczką, włożyć do płaskiego rondla, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3 - 5 min.), uważając, aby nie popękały. Odcedzić jabłuszka (wodę zostawić), i dokładnie osączyć. Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w której gotowały się jabłka, przygotować syrop. Jabłka zalać wrzącym syropem i odstawić na noc. Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłka i smażyć na małym ogniu, aż staną się przezroczyste.
Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć je, odwrócić dnem do góry i przykryć kocem lub pasteryzować 5 - 10 min.
Przepis czytano już 5615 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin