|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Konfitury z rajskich jabłuszek |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 kg czerwonych, prawie dojrzałych rajskich jabłuszek
- 4 i 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
|
Opis przygotowania: Jabłuszka umyć, osuszyć, w kilku miejscach głęboko nakłuć drewnianą wykałaczką, włożyć do płaskiego rondla, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3 - 5 min.), uważając, aby nie popękały. Odcedzić jabłuszka (wodę zostawić), i dokładnie osączyć. Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w której gotowały się jabłka, przygotować syrop. Jabłka zalać wrzącym syropem i odstawić na noc. Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłka i smażyć na małym ogniu, aż staną się przezroczyste.
Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć je, odwrócić dnem do góry i przykryć kocem lub pasteryzować 5 - 10 min. |
|
|
Przepis czytano już 5615 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|