Kurczak z szałwią | 
	 | 
		Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 5.00  Składniki: - duży kurczak (ok. 1,8 kg) 
- 15 listków szałwii 
- przyprawa do kurczaka Prymat 
- 4-5 ząbków czosnku 
- łyżka oliwy do nasmarowania kurczaka 
- 4 cebule 
- 2 liście laurowe 
- 1/2 l rosołu lub bulionu drobiowego
 
  | 
	Opis przygotowania: Kurczaka umyć. Skórę delikatnie oddzielić od mięsa, wsunąć pod spód po 2-3 listki szałwii z każdej strony. Kurczaka natrzeć dokładnie Przyprawą do kurczaka Prymat. Włożyć do lodówki na godzinę. Czosnek obrać, posiekać i włożyć z pozostałą szałwią do środka kurczaka. Tuszkę posmarować oliwą, ułożyć w brytfannie do pieczenia. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki cebule oraz liście laurowe, podlać bulionem. 
 
Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 200ÚC, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia. 
 
Podawać z gotowanymi warzywami i ryżem. | 
	 | 
	| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	 | 
	| Przepis został dodany przez:  mlynek | 
	| Przepis czytano już 6131 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |