przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Marmolada pomidorowa

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów,
50 dkg cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
0.5 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
0.5 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego,
2 łyżki wódki jałowcówki,
1 pomarańcza.

Opis przygotowania:
Pomidory umyć, sparzyć, obrać, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i włożyć do płaskiego rondla z grubym dnem. Wlać 2 łyżki wody, dusić 30 - 40 min. na małym ogniu, często mieszając. Pomarańczę wyszorować szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie i osuszyć. Cienko obrać skórkę i drobno posiekać. Usunąć białe włókna i pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i wraz ze skórką dodać do pomidorów.
Do pomidorowo-pomarańczowej masy dodać cukier i dusić jeszcze ok. 30 min., aż marmolada zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, przyprawy oraz alkohol. Zagotować. Wyparzone słoiki twist-off wypełnić gorącą marmoladą. Brzegi słoików wytrzeć. Zakręcić wieczka. Słoiki postawić do góry dnem do ostygnięcia. Marmoladę podawać do befsztyków, smażonego mięsa wołowego i wieprzowego.
Przepis czytano już 5041 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin