| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Moczka śląska na słodko |  
	 |  
		Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 4.20  Składniki: 250 g piernika (ciemnego), 
200 g migdałów, 
400 g rodzynek, 
sok z 3 dużych cytryn, 
troszeczkę soli (2 szczypty), 
3 duże łyżki cukru, 
150 g orzechów laskowych, 
3 l wody.
 
  |  
	Opis przygotowania: Piernik zamoczyć na kilka godzin w 3 l wody (aż się dobrze rozmoczy). Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Migdały i orzechy drobno pokroić. Resztę składników dodać i teraz wymieszać i powoli pogotować (30 min.). Moczka jest dobra zarówno na zimno jak i na ciepło. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: Moczka to typowa śląska potrawa świąteczna na Boże Narodzenie |  
		 |  	 |  
		| Przepis czytano już 14586 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
  
  
  
Wasze komentarze  
	
 
 moczka Dodał/a ~plesserin dnia 2009-12-20 14:06:04
  do moczki można także dodać suszone owoce/śliwki,jabłka,figi itp smak jest słodko-kwaskowy/ale co najważniejsze,dodaje się butelkę ciemnego piwa.
u nas można kupić specjalny piernik na ten deser,bo ze zwykłego smak jest zupełnie inny.
w każdym domu smakuje inaczej......................
ale potrawa jest warta skosztowania.
 
  |  
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |