Pita |
|
Poziom: b. łatwy Czas: ponad 2 godz. Porcji: dowolna Głosów: 3 Ocena: 3.00 Składniki: - 450g białej pszennej maki chlebowej
- 10g świeżych drożdży (1 łyżeczka instant)
- 2 łyżeczki soli
- 280g letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
|
Opis przygotowania: Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Dodać sól, wodę i oliwę. Po wymieszaniu, zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (21 C). Gotowe podzielić na 10 części (ok. 76g) i z każdej uformować kulkę. Układać kulki ciasta złączeniem do góry na omączonej powierzchni. Przykryć dokładnie i zostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdą kulkę rozwałkować na owalny placek o grubości 5 mm . Obsypać pity odrobiną maki i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Posmarować pędzelkiem wierzchy wodą i do pieca. Piec na dużej blasze w piecu rozgrzanym do 230-240 stopni C .
Pity są gotowe po ok.5-8 minutach, lub gdy się napuszą znacznie i trzymają kształt.
Można potrzymać w piecu chwilkę dłużej, chlebki będą wtedy bardziej rumiane. |
|
Opis / Uwagi: najstarsze przepisy pochodzą z Egiptu, maja kilka tysięcy lat, w tej lub innej formie pita przetrwała do dziś i używa się jej jako obowiązkowego dodatku do niemal wszystkich potraw, cała Arabia, znaczna część Afryki, południe Europy, Turcja, Rosja, to miejsca gdzie pita jest chlebem codziennym....... |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 7594 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |