przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





RACUCHY PYCHA


Poziom: b. łatwy
Czas: 15 min.
Porcji: 4 PORCJE
Głosów: 22
Ocena: 4.82
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 50 g świeżych drożdży (pół opakowania)
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko

Opis przygotowania:
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczanąuprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

Podawać z konfiturami, lodami, roztopioną czekoladą !!!
SMACZNEGO !!!
Opis / Uwagi:
Do ciasta można dodać kawałki pokrojonego jabłka w cząstki lub plastry około 1,5 cm,u poprzednio wydrążając gniazdo nasienne!Możemy kombinować i dodawać owoce według uznania!Nie zapomnijcie posypać naszych pyszności cukrem pudrem dodatkiem cynamonu!Zamiast drożdży możecie dodać proszek do pieczenia! Bon Appétit
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  jaceksz
Przepis czytano już 8235 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a jaceksz






Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin