|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
RACUCHY PYCHA |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 15 min. Porcji: 4 PORCJE Głosów: 22 Ocena: 4.82 Składniki: - 1/2 kg mąki
- 50 g świeżych drożdży (pół opakowania)
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
|
Opis przygotowania: Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczanąuprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.
Podawać z konfiturami, lodami, roztopioną czekoladą !!!
SMACZNEGO !!! |
|
Opis / Uwagi: Do ciasta można dodać kawałki pokrojonego jabłka w cząstki lub plastry około 1,5 cm,u poprzednio wydrążając gniazdo nasienne!Możemy kombinować i dodawać owoce według uznania!Nie zapomnijcie posypać naszych pyszności cukrem pudrem dodatkiem cynamonu!Zamiast drożdży możecie dodać proszek do pieczenia!
Bon Appétit |
| Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: jaceksz | Przepis czytano już 8586 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|