|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
KFC kurczak |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 20 min. Porcji: DOWOLNA Głosów: 8 Ocena: 4.50 Składniki: - 1 cały kurczak
- 1 jajko roztrzepane z 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki glutaminianu sodu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
|
Opis przygotowania: Zaczynamy: kurczaka obdzieramy ze skóry (jeżeli ktoś lubi skórę to nie) dzielimy na kawałki, udka, podudzia, skrzydła, piersi na pół, grzbiet na pół, zostawiając mięso na kostkach. Następnie robimy marynatę. W misce mieszamy pieprz, sól, glutaminian, czosnek, chili. wkładamy kawałki kurczaka i odrobinę wody 3 łyżki, tak aby ułatwić sobie pokrycie kurczaka marynatą. odstawiamy marynatę z kurczakiem na 2-3 godziny. W drugiej misce mieszamy mąkę ze szczyptą chili, szczyptą czosnku, szczyptą pieprzu i proszkiem do pieczenia. W głębokim garnku rozgrzewamy olej, gdy jest gorący zaczynamy smażyć kurczaka z marynaty maczamy w jajku z mlekiem, następnie obtaczamy mocno i dokładnie w mieszance mąki i przypraw, otrzepujemy lekko i ponownie jajko oraz ponownie mąka. Wkładamy ostrożnie do gorącego oleju i smażymy na mocno złoty kolor. wyjmujemy usmażone kawałki kurczaka na papierowy ręcznik aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu i podajemy gorące z ketchupem, sosem czosnkowym, tzatziki w/g uznania. |
|
Opis / Uwagi: KFC dla niektórych to profanacja a dla innych delicje, jedni przeklinają zazdroszcząc milionowych obrotów, inni zachwyceni kupują nowe kubełki pełne pikantnych kawałków kurczaka. Wypada więc zdradzić jedną z tajemnic sukcesu. Marynata i panierka. Kurczaki są wszędzie podobne ale uzyskać ten smak i chrupkość jest trudno. Spróbować warto. |
| Region: Kuchnia amerykańska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 9121 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|