przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Motylek


Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
Biszkopt ( trzy krążki):
na każdy krążek
3 jajka
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki cukru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Krem:
1,5 kostki masła
¾ szklanki mleka ( lub ½ szkl. Mleka + sok z owoców)
1 szklanka cukru
2 całe jajka + 1 żółtko
spitytus

Owoce:
ananas, brzoskwinia, winogron itp

Trzy kolory galaretek

Opis przygotowania:
Galaretki:
Zagotowujemy w połowie podanej na opamkowaniu ilości wody. Odstawiamy do wystudzenia.

Na krążki biszkoptowe:
ubijamy białka z cukrem i solą. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Odstawiamy robot i do tak przygotowanej masy dosypujemy zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie mieszamy.
Do piekarnika na 180 st. około 15minut.

Krem:

Zagotowujemy mleko z cukrem i jajkami stale mieszając rózgą by nie przywarło do dna garnka. Studzimy. Wystudzoną masę miksujemy z miękkim masełkiem. Dodajemy 25 gramm spirytusu.

Owoce:
odsączamy i kroimy na kawałki jakie tam tylko się nam podobają.

Upieczone, wystudzone i przełożone z powrotem do wysokiej tortownicy krążki biszkoptowe nasączamy zwykłą herbatką. Dmarujemy kremem. Na to kładziemy owoce. I tak trzy razy każdy krążek jeden po drugim. Zostawiamy krem na obłożenie boków motylka.
Skrawamy lekko symetrycznie po dwóch stronach kawałeczki tortu ( posłużą na zrobienie brzuszka motylka). Przed zalaniem galaretką wykrojone ubytki musimy uzupełnić - najlepiej osłaniając brzegi folią aluminiową, by galarekta nam nie spłynęła w ubytki.
Wierzchni kawałek tortu ( udekorowany owocami) zalewamy tężejącymi glalretkami. Ja tortownicę ustawiłam z jednej strony podkładając nóż tworząc pochylnię. Zalewałam stopniowo galartkami zostawiając każdą na 1/3 powierzchni torciku. Utworzyły kolorową tęczę.
Do lodówki do stężenia.

Gdy torcik z galaretkami już zastygł odpowiednio, usuwamy brzegi tortownicy i folię. Kroimy tort dokładnie na pół - RÓWNOLEGLE do ubytków. Zamieniamy połówkami i mamy już skrzydełka. Sklejamy wykrojone uprzednio kawałki tortu i smarujemy kremem ozdabiając dowolnie brzuszek.
Brzegi torciku smarujemy odłożonym kremem.
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 5208 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


:)
Dodał/a ~Blumenfeld dnia 2011-02-19 00:29:29

Super wygląda to ciacho. Idealne na urodzinki dziecka. Gratuluję pomysłu :)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin