| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Pierś z kaczki duszona z żubrówką i jabłkami |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00  Składniki: pierś z kaczki razem ze skórką - 2 sztuki 
 
duże jabłko antonówka bądź szara reneta - 1 sztuka 
 
cebula - 1 sztuka 
 
sok jabłkowy - 100 mililitrów 
 
żubrówka - 50 mililitrów 
 
masło - 1 łyżka 
 
olej - 5 łyżek 
 
mąka ziemniaczana - 1 łyżka 
 
Majeranek - 4 szczypty
 
  |  
	Opis przygotowania: 1.Piersi kacze myjemy,skórkę nacinamy w wzdłuż i wszerz tak aby powstała kratka,nacieramy solą,pieprzem i majerankiem.Wkładamy do foliowego woreczka,dodajemy 5 łyżek oleju,masujemy mięsko przez folię aby olej dobrze oblepił całość.Następnie woreczek ciasno zawijamy,wkładamy do miseczki a następnie do lodówki na całą noc. 
 
2.Na drugi dzień ok. godzinki do półtorej przed planowanym obiadem nagrzewamy suchą patelnię (najlepiej teflonową) i kładziemy na nią piersi skórką do dołu i smażymy na małym ogniu aż skórka będzie złoto-brązowa.Następnie odwracamy kaczuszkę skórką do góry i podsmażamy mięsko.Tak podsmażoną kaczuszkę ściągamy z patelni i odkładamy na talerz.Tłuszcz zostawiamy na patelni,dodajemy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę.Smażymy ją na złoto,następnie podlewamy żubrówką i sokiem jabłkowym,wkładamy piersi kaczki skórką do góry i dusimy na małym ogniu ok. godziny pamiętając o tym aby co jakiś czas obracać mięsko.Jeśli nadmiar sosu wyparuje podlewamy wodą. 
 
3.15 min. przed końcem duszenia obieramy jabłko,kroimy go w gruba kostkę i wrzucamy do sosu.Sos doprawiamy do smaku solą,pieprzem i ewentualnie cukrem.Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną. 
 
4.Kaczuszkę podajemy z ziemniaczkami i np. surówką z kapusty pekińskiej. |  
	 |  
		 |  
	| Przepis został dodany przez:  mlynek |  	| Przepis czytano już 5506 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
Wasze komentarze  
	
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |