| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Rolada z boczku |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: * 1 kg niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeberek i bez skóry) 
 
* kilka ząbków czosnku 
 
* szczypta pieprzu 
 
* po ćwierć łyżeczki suszonych ziół: majeranku, bazylii, cząbru i szałwii 
 
* pół łyżki smalcu 
 
* 1,5 łyżeczki soli
 
  |  
	Opis przygotowania: Czosnek utarty z solą wymieszać z ziołami i pieprzem. Umyty i osuszony I boczek natrzeć ziołami, zrolować, mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią i zostawić na noc w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień, wlać szklankę gorącej wody. Dusić mięso pod lekko uchyloną pokrywką 90 min, w razie potrzeby podlewając łyżką gorącej wody. Z wystudzonego boczku zdjąć sznurek. Podawać na zimno pokrojony w cienkie plasterki z dodatkiem marynowanych grzybków i pikli warzywnych. |  
	 |  
		 |  
	| Przepis został dodany przez:  mlynek |  	| Przepis czytano już 5004 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
Wasze komentarze  
	
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |