|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Jesienne koszyczki z grzybowo-paprykową niespodzianką |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- opakowanie ciasta francuskiego
 - 25 deko malutkich pieczarek
 - 8 małych czerwonych cebulek (wielkości oliwki) albo 1 cebula
 - 3 małe papryki (żółta, czerwona i zielona)
 - kawałek boczku parzonego lub z komina - 10 dag
 - 4 duże jajka
 - 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
 - 3 łyżeczki zupki gorący kubek Knorr borowikowej
 - szczypiorek
 - sos sojowy
 - masło
 - olej
 - sól
 - świeżo mielony pieprz
 - 4 kokilki żaroodporne
 - papier do pieczenia
 - folia aluminiowa
 - 4 garści ziaren fasoli
 
 
 |  | Opis przygotowania: Pieczarki opłukać, podsmażyć na łyżeczce masła, doprawić sosem sojowym i pieprzem. Na ta samą patelnie wrzucić potem pokrojony w małe plasterki boczek, podsmażyć do zarumienienia
 
 Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Cztery kokilki średnicy  8-10cm wysmarować masłem. Z Ciasta francuskiego wyciąć 4 kwadraty(15cm)  i 4-6 długich pasków szer. 1 cm.Kwadratami wyłożyć naczynka, podociskać do ścianek, powinien jeszcze zostać pasek ciasta- powylepiać więc kawałkami "gołe" ścianki naczynek. Ponakłuwać denka widelcem, w każdej kokilce położyć skrawek papieru i na niego garść ziaren fasoli( tak do połowy wysokości naczynka)-
 Położyć na blasze, obok na kawałku papieru do pieczenia ułożyć paski(rączki koszyczków) na kształt podkowy. Piec 5-7 minut. Paseczki wyjąć wcześniej po 5 min - nie przypalić, obserwować rozwój sytuacji, wiadomo różne są piekarniki. Napisałam ze można zrobić więcej paseczków gdyż są delikatne, mogą się złamać najzwyczajniej.
 
 Teraz pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i małe cebulki na połówki wrzucić na patelnię(+ 2-3 łyżki oleju)smażyć pod przykryciem ok 10 minut. By trochę zmiękły, posolić.
 
 Koszyczki wyciągnąć z piekarnika, usunąć papier i fasolę( nie wyrzucać fasoli- jak z moją na zdj- można w ten sposób użyć kilkakrotnie)
 
 Ciasto można jeszcze podociskać palcami do ścianek, ostrożnie by się nie oparzyć. Do każdego naczynka z ciastem wkładać mieszankę papryki, boczek, po kilka pieczarek- mnie wyszło 5-6 na sztukę, cebulkę.
 
 W jednej miseczce wymieszać dokładnie dwa jaja z łyżką śmietany i dwoma łyżeczkami zupki borowikowej( są tam grzanki- bez problemu można je
 dodać;))by stworzyć jednolita masę.
 W drugiej miseczce kolejne dwa jaja wymieszać delikatnie z łyżeczką zupki i pieprzem,ale tak, by było widać białko i cząstki żółtka.
 Powstałymi masami wypełnić po równo kokilki zaczynająć od jajeczno śmietanowej, a na wierzchu jajecznej.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Wstawić na blachę, przykryć arkuszem folii aluminiowej by nie przypalić ciasta francuskiego za bardzo już na początku. Piec na termoobiegu w temp 180- do 200 stopni w ostatnich minutach pieczenia- gdzie można już ściągnąć folię i wbić delikatnie uszka z ciasta.Czyli 30 minut pod folią + 5 bez folii. Obserwować koszyczki, czy ciasto się nie przypala i czy masa dobrze się ścięła.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  mlynek |  | Przepis czytano już 6477 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | reszte wykonania Dodał/a mlynek dnia 2011-03-06 00:17:59
 
 Po wyjęciu można nakłuć, przechylić i zobaczyć czy masa jajeczna się nie wylewa- można to sprawdzić w trakcie pieczenia. Jak już pisałam wszystko zależy od możliwości piekarników.
Po wyjęciu ozdobić szczypiorkiem jak na zdjęciu. Podawać z pomidorami i sałatą. Można także z sosem pomidorowo ziołowym lub jogurtowo ziołowym:)
Brzmi skomplikowanie a tak nie jest- staram się opisać krok po kroku. Najważniejsze by nie spalić ciasta i by masa jajeczna się ścięła dokładnie;)
Inne grzyby sezonowe- kurki, gąski, rydze- jak najbardziej wskazane;)
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |