Zupa cebulowa |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: rosół
cebula
25-35 dag cebuli
10 dag masła
2-3 łyżki mąki
3/4 szklanki białego wina
3-4 łyżki brandy (można zrezygnować)
10 kromek bagietki
20 dag sera żółtego (np. ementalera)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
tymianek
|
Opis przygotowania: Ugotować 2 litry rosołu wołowego. wyciągnąć warzywa. Cebulę zeszklić na maśle i oprószyć mąką. Chwilę smażyc i dodać czosnek. Następnie podsmażoną cebulkę zmiksować i wrzucić do rosołu. wlać wino, brandy. Przyprawić. Gotować ok. 15 min.
W tym czasie przygotować grzanki - posmarowane masłem podpiec w piekarniku ok. 5 min.
Idealna na zimowe dni:)
Zupę wlać do miseczek i posypać startym serem i tymiankiem. |
|
Opis / Uwagi: We Francji widziałam, że Francuzi te grzanki z bagietki wrzucali do miski z zupką i tak je wcinali:)
Jedna i druga wersja jest pyszna:) |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance |
Przepis czytano już 4198 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |