przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa cebulowa

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
rosół
cebula

25-35 dag cebuli

10 dag masła

2-3 łyżki mąki

3/4 szklanki białego wina

3-4 łyżki brandy (można zrezygnować)

10 kromek bagietki

20 dag sera żółtego (np. ementalera)

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

tymianek

Opis przygotowania:
Ugotować 2 litry rosołu wołowego. wyciągnąć warzywa. Cebulę zeszklić na maśle i oprószyć mąką. Chwilę smażyc i dodać czosnek. Następnie podsmażoną cebulkę zmiksować i wrzucić do rosołu. wlać wino, brandy. Przyprawić. Gotować ok. 15 min.
W tym czasie przygotować grzanki - posmarowane masłem podpiec w piekarniku ok. 5 min.

Idealna na zimowe dni:)

Zupę wlać do miseczek i posypać startym serem i tymiankiem.
Opis / Uwagi:
We Francji widziałam, że Francuzi te grzanki z bagietki wrzucali do miski z zupką i tak je wcinali:) Jedna i druga wersja jest pyszna:)
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 4198 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin