|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
KURCZAK W POMIDORACH |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: dowolna Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: 5 podudzi lub 10 pałek z kurczaka, 2 puszki pomidorów w zalewie, 500 g pieczarek, 1 posiekana w kostkę cebula, 6 szt. drobno posiekane ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 150 ml białego, wytrawnego wina, łyżka oregano, łyżeczka tymianku, 100 ml oleju do smażenia, sól, pieprz, szczypta cukru.
|
Opis przygotowania: Udka doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie kurczaka przesmażamy na oleju z obydwu stron na złoty kolor. Dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy i smażymy około 10 minut. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dolewamy wino, a po 10 minutach pomidory i całość dusimy 15-20 minut. Przed podaniem przyprawiamy do smaku solą, pieprzem , szczyptą cukru i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem z dowolną surówką. |
|
Opis / Uwagi: szybkie jak błyskawica, łatwe jak matura, smaczne jak nie wiem co, robi się samo, my tylko doglądamy. |
| Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 4965 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|